InstructorulTau

MOBIL: 0770-324-623

FIX: 0368-405-232

✉️   Contacteaza-ne pe mail

Varsta de scolarizare a soferilor profesionisti

Codul 100 de pe permisul de conducere; semnificatie si mod de inlaturare

Conform noilor reglementari aduse codului rutier, varsta de scolarizare a cursantilor la categoriile C, CE si D a fost modificata!

Criza de soferi profesionisti este din ce in ce mai mare, atat in Romania, cat si in restul Europei. In conditiile in care majoritatea transportatorilor folosesc camioane pentru a deplasa marfa dintr-o parte in alta iar transportul persoanelor cu autocarul a cunoscut o crestere constanta in ultimii ani, locurile de munca destinate celor cu permis categoria C/CE si D sunt din ce in ce mai numeroase.

Din pacate, numarul celor care se pot angaja pe astfel de posturi este mult mai mic decat numarul locurilor de munca. Conform UNTRR (Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania) , Romania are un deficit de peste 70 000 de soferi profesionisti.

Pentru a incerca sa rezolve macar o parte din problema crizei de soferi, cei de la UNTRR au propus scadearea limitei de varsta de la 21 la 18 ani pentru obtinerea permisului categoria C, CE si de la 24 la 21 de ani pentru obtinerea permisului categoria D.

Propunerea a fost votata in Parlament si Legea care permite tinerilor sa obtina permisul de conducere C/CE de la 18 ani si D de la 24 a intrat in vigoare incepand cu 2 februarie 2023.

 

Important de stiut!

La obtinerea permisului de categoria C inainte de 21 ani, respectiv categoria D inainte de 24 ani, pe permis se va trece codul 100 !!!

Ce inseamana acest cod? Codul 100 va permite sa conduceti doar pe teritoriul tarii si doar in prezenta instructorului auto sau a examinatorului.

Codul 100 pe permisul de conducere : semnificație și procedura de eliminare de pe permis

Codul 100 pe permisul de conducere din România indică o restricție specifică pentru tinerii conducători auto care au obținut permise pentru categoriile C și D înainte de a atinge vârsta standard. Mai exact, pentru categoria C, această restricție se aplică celor sub 21 de ani, iar pentru categoria D, celor sub 24 de ani. Potrivit legislației române, permisul pentru categoria C poate fi obținut de la 18 ani, iar pentru categoria D de la 21 de ani. Codul 100 permite titularului să conducă doar pe teritoriul României și numai în prezența unui examinator sau a unui instructor auto.

Pentru a elimina codul 100 de pe permisul de conducere, conducătorul auto trebuie să urmeze câțiva pași esențiali. Primul pas este obținerea atestatului de transport marfă CPI (Certificat de Pregătire Profesională Inițială). După finalizarea cursurilor și promovarea examenului necesar, conducătorul auto trebuie să solicite o adeverință de la Autoritatea Rutieră Română (ARR). Această adeverință confirmă faptul că titularul a finalizat pregătirea și a trecut cu succes examenul.

Odată obținută adeverința de la ARR, conducătorul auto trebuie să se prezinte la serviciul de poliție competent pentru a solicita eliberarea unui nou permis de conducere. Noul permis nu va mai include codul 100, eliminând astfel restricția de a conduce doar pe teritoriul României și doar în prezența examinatorului sau a instructorului auto.

Este recomandat ca procedura de obținere a noului permis să fie finalizată înainte de eliberarea efectivă a atestatului CPI. În acest mod, conducătorul auto va putea să conducă liber, fără restricții, și să se bucure pe deplin de avantajele permisului său de conducere.

 

Ce trebuie sa stii despre noua lege?

•Scaderea limitei de varsta pentru obtinerea permisului de conducere profesionist are la baza o Directiva Europeana. Romania este al 18-lea stat european care ia o astfel de decizie;

•Tinerii care doresc sa se inscrie la cursurile scolii de soferi categoria C trebuie sa aiba deja permisul de conducere categoria B, sau sa se inscrie simultan la categoriile B si C

•Legea are drept scop atat ocuparea locurilor de munca vacante, cat si reducerea ratei ridicate a somajului din randul tinerilor, care a atins in septembrie cel mai ridicat nivel din istorie;

•Tinerii care se inscriu la scoala de soferi si obtin permisul categoria C/CE sau D vor putea sa conduca vehiculele din aceste categorii doar dupa ce obtin si un certificat de calificare profesionala initiala.

Noua lege, un potential pericol pentru siguranta rutiera???

Desi rezolva, cel putin partial, problema locurilor de munca pentru soferi profesionisti, foarte multi oameni se tem ca noua lege va creste numarul de accidente de pe strazi. Intr-o tara europeana in care se intampla cele mai multe accidente rutiere mortale, exista un deficit major de autostrazi si drumuri expres iar permisele sunt acordate inclusiv persoanelor analfabete, scaderea varstei la care se pot obtine permisele de conducere profesionale poate fi o problema.

Tocmai de aceea, tinerii care isi doresc sa devina soferi profesionisti trebuie sa faca o scoala de soferi buna, in care pot invata cum sa conduca defensiv, pot afla toate secretele unui vehicul de dimensiuni mari si pot minimiza riscul de a provoca evenimente neplacute.

Din 2 februarie 2023 te poti inscrie la Instructorultau.ro pentru scoala de soferi categoria C/CE de la 18 ani si la categoria D la 21!

Oferim cursuri auto pentru categoriile C/CE si D, atat pentru tinerii care numai ce au luat permisul categoria B, cat si pentru persoanele care au deja experienta. Daca visezi sa fii sofer profesionist, ai toate motivele sa iti incepi aventura cu noi:

•Avem cel mai bun raport calitate/pret din Brasov;

•Avem instructori cu o experienta vasta, care iti pot oferi toate informatiile de care ai nevoie;

•Avem camion si autobuz impecabile din punct de vedere tehnic;

•Ne ocupam de tot ceea ce tine de partea birocratica, in asa fel incat sa te poti ocupa exclusiv de invatat;

•Oferim flexibilitate in alegerea orelor de practica, ceea ce iti permite sa iti poti imparti in mod eficient timpul, intre cursurile pentru scoala de soferi si cele pentru liceu, facultate si activitatile personale.

Te asteptam sa devii sofer profesionist!

 

Ce avantaje ai daca inveti sa conduci la scoala de soferi Brasov InstructorulTau?

Te bucuri de profesionalism si daruire din partea tuturor instructorilor, profesorilor si oamenilor implicati in acest proiect. Obiectivul tuturor este foarte clar: InstructorulTau – servicii de calitate

Ai la indemana o multime de instrumente educationale, inclusiv un curs complet de legislatie si chestionare online

Ai servicii complete care includ pregatire teoretica, pregatire practica, combustibil, intocmirea dosarului, programarea la examenul cu politia si sfaturi privind pregatirea actelor

Ai preturi mai mult decat decente ce pot fi achitate in doua sau trei rate. Preturile sunt clare inca de la inceput. La scoala de soferi Brasov – InstructorulTau nu exista niciun cost ascuns

Poti apela oricand la cursuri de perfectionare, atat teoretice cat si practice, chiar daca ai permisul de conducere in buzunar

Te bucuri de fiecare ora de condus si de fiecare ora legislatie. Echipa InstructorulTau face tot posibilul ca elevii sa se simta bine in timpul orelor de condus si sa absoarba toate informatiile fara nicio urma de stres

Ai confortul psihic oferit de rata mare de promovabilitate. Odata ce ai inceput scoala de soferi InstructorulTau, ai sanse mari sa promovezi din prima. Totul depinde doar de tine

La inscrierea online ai o reducere de 50 lei. Reducerea se aplica la plata integrala a scolii

In cazul in care ajungi sa ai probleme in trafic si sa iti fie anulat permisul, beneficiezi de suport pentrru redobandirea lui; Citeste mai mult »

Daca ai nevoie de un atestat profesional auto in Brasov, InstructorulTau este cea mai buna optiune pe care o ai la dispozitie!

Iti oferim o gama variata de atestate profesionale auto, care te pot ajuta sa iti dezvolti abilitatile si sa evoluezi in cariera.

Cu noi, sansele sa obtii atestatul profesional din prima sunt maxime iar satisfactia este garantata.

Puteți face GRATUIT chestionare sau urmari cursul de legislație rutiera și instalând aplicația InstructorulTau din:

 

⏰   Program secretariat:

  • Luni: 08:00-18:00
  • Marti: 08:00-18:00
  • Miercuri: 08:00-18:00
  • Joi: 08:00-18:00
  • Vineri: 08:00-16:00
  • Sâmbata: Închis
  • Duminica: Închis

Scoala de soferi InstructorulTau Brasov
Calea Fagarasului nr. 29 Complexul comercial Come&Go, etajul 1, spatiul E 9, Terminal R.A.T. Bartolomeu, liniile: 5, 23Brasov,Romania 500053
Phone:0770-324-623
Phone:0368-405-232