InstructorulTau

MOBIL: 0770-324-623

FIX: 0368-405-232

✉️   Contacteaza-ne pe mail

Atestatul de Soferi ADR

Atestate Profesionale Brasov - InstructorulTau

Atestatul de Soferi ADR este o certificare importanta in industria transporturilor, fiind necesara pentru conducatorii de vehicule care transporta marfuri periculoase.

Ce este ADR-ul?

ADR este abrevierea pentru Acordul European pentru Transportul Rutier al Marfurilor Periculoase. Acesta este un acord international care reglementeaza transportul rutier al marfurilor periculoase in Europa si a fost semnat in 1957. ADR-ul contine o serie de norme si reguli care trebuie respectate pentru a asigura siguranta transporturilor si a preveni accidentele.

De ce sa devii sofer ADR?

Exista mai multe motive pentru care merita sa devii sofer ADR. In primul rand, cererea pentru transportul marfurilor periculoase este in continua crestere, ceea ce inseamna ca ai toate sansele sa ai de lucru si sa ai o multime de oportunitati de angajare.

Soferii ADR pot lucra in diferite sectoare, cum ar fi industria petroliera, industria chimica, distributia de combustibili, si multe altele.

Nu in ultimul rand, partea financiara este una foarte atractiva, soferii ADR fiind printre cei mai bine platiti soferi.

Cine poate sa se pregateasca pentru atestatul de soferi ADR?

Orice persoana care doreste sa devina sofer ADR poate sa se pregateasca pentru acest atestat, cu conditia sa detina un permis de conducere pentru cel putin una dintre urmatoarele categorii de vehicule: B, C1, C, Tr, BE, C1E sau CE.

De asemenea, examenul ADR este destinat si persoanelor care au deja un atestat, insa trebuie sa il reinnoiasca, sustinand un examen de pregatire periodica, obligatoriu o data la 5 ani.

De ce documente ai nevoie (in Romania) pentru a te inscrie la cursurile de pregatire profesionala pentru a deveni Sofer ADR?

 • Copie dupa permisul de conducere;
 • Copie dupa actul de identitate;
 • cerere
 • Daca este cazul, certificatul ADR deja detinut.

Cum se desfasoara cursurile?

Cursurile, indiferent ca este vorba despre pregatire initiala sau pregatire continua sunt de doua tipuri: de baza si de specializare.

Durata acestora difera:

1. Cursul de baza (transport marfuri periculoase in colete) – 18 ore (3 zile);

2. Curs de specializare pentru transportul in cisterna – 12 ore (2 zile);

3. Curs de specializare pentru transportul de marfuri si obiecte din clasa 1-7 – 8 ore.

Care sunt obiectivele cursului pentru atestat sofer ADR?

De-a lungul orelor de curs, conducatorii auto trebuie sa invete totul despre riscurile pe care si le asuma transportand marfuri periculoase, despre cum pot reduce la minim aceste riscuri sau despre modul in care trebuie sa reactioneze in cazul unui incident sau accident.

Cum se desfasoara examenul?

Examenul pentru atestatul de Soferi ADR este format din doua parti:

 • Partea de baza. Aceasta implica un chestionar de 30 de intrebari, cu 4 variante de raspuns fiecare. Chestionarul trebuie sa fie rezolvat in 30 de minute iar candidatii promovati trebuie sa raspunda corect la minim 21 de intrebari.
 • Partea de specializare. Este destinata celor care transporta marfuri periculoase in cisterne, marfuri din clasa 1 sau din clasa 7. Aceasta implica un chestionar cu 20 de intrebari, fiecare avand 4 variante de raspuns. Chestionarul trebuie sa fie rezolvat in 20 de minute si sunt declarati admisi cei care raspund corect la 14 intrebari corecte.

Partea de specializare poate sa fie sustinuta doar de catre soferii care au promovat partea de baza. In cazul in care examenul nu este promovat, acesta se poate repeta de un numar nelimitat de ori, in decurs de 12 luni de la absolvire.

Sfaturi pentru aceasta meserie

Pentru a fi un sofer ADR de succes, este important sa fii responsabil, organizat si sa ai o atentie deosebita la detalii. De asemenea, este important sa fii constient de riscurile implicate in transportul marfurilor periculoase si sa fii pregatit sa actionezi in situatii de urgenta.

Este recomandat sa fii in permanenta la curent cu schimbarile legislative si cu noile norme si reguli pentru transportul marfurilor periculoase. De asemenea, este important sa ai o buna comunicare cu colegii de munca si cu clientii, sa fii punctual si sa respecti termenele de livrare.

Curiozitati si informatii utile despre transportul ADR

 • Marfurile periculoase sunt clasificate in functie de gradul lor de periculozitate si sunt etichetate cu simboluri specifice care arata riscurile implicate in transportul lor.
 • Soferii ADR trebuie sa urmeze reguli stricte privind incarcarea si descarcarea marfurilor periculoase, precum si reguli stricte privind manipularea si depozitarea acestora.
 • Transportul marfurilor periculoase este esential pentru economia globala, fiind responsabil pentru livrarea unei game largi de produse, de la carburanti si produse chimice, la produse farmaceutice si alte marfuri importante.
 • Industria transportului marfurilor periculoase este in continua dezvoltare, cu noi tehnologii si reguli care se dezvolta in mod constant pentru a asigura siguranta transporturilor.
 • Soferii ADR trebuie sa poarte echipament de protectie adecvat in timpul transportului marfurilor periculoase, cum ar fi imbracaminte ignifuga, ochelari de protectie si manusi de protectie.

Daca te atrage meseria de sofer ADR, te asteptam la InstructorulTau din Brasov. Aici vei gasi cele mai eficiente cursuri de pregatire si o multime de detalii gandite special pentru rezultate excelente. Avem preturi competitive, sali de curs moderne si lectori cu o bogata experienta in spate.

De ce sa alegi Centrul de formare profesionala InstructorulTau pentru obtinerea atestatului profesional de care ai nevoie?

Daca ai nevoie de un atestat profesional auto in Brasov, InstructorulTau este cea mai buna optiune pe care o ai la dispozitie, motivele pentru care merita sa ne alegi sunt numeroase:

•Iti oferim o gama variata de atestate profesionale auto, care te pot ajuta sa iti dezvolti abilitatile si sa evoluezi in cariera. Practic, la InstructorulTau poti face orice fel de atestat profesinal din domeniul transporturilor auto;

•Avem cei mai buni lectori, cu rezultate excelente de-a lungul timpului;

•Avem sali de curs moderne, gandite pentru performanta. In acestea iti poti insusi toate cunostintele necesare pentru cariera ta;

•Te ajutam sa treci cu usurinta peste partea birocratica si sa te focusezi pe procesul de invatare;

•Avem preturi bine optimizate si transparente.

Cu noi, sansele sa obtii atestatul profesional din prima sunt maxime iar satisfactia rezultatului este garantata!

 

⏰   Program secretariat:

 • Luni: 08:00-18:00
 • Marti: 08:00-18:00
 • Miercuri: 08:00-18:00
 • Joi: 08:00-18:00
 • Vineri: 08:00-16:00
 • Sâmbata: Închis
 • Duminica: Închis

Atestate Profesionale Brasov - InstructorulTau
Calea Fagarasului nr. 29 Complexul comercial Come&Go, etajul 1, spatiul E 9, Terminal R.A.T. Bartolomeu, liniile: 5, 23 Brasov, Romania 500053
Phone:0770-324-623
Phone:0368-405-232